Nerezové zábradlie je nielen bezpečné, ale aj estetické

Balkóny, schodiská či terasy nie je možné dať do užívania bez zábradlia. Ide o základný prvok, ktorým musia byť tieto súčasti stavieb vybavené. Materiály, z ktorých sa zábradlia vyrábajú, sú rôzne, od tradičného dreva cez oceľ až po nerez a sklo a ich vzájomné kombinácie. Moderné stavby využívajú vlastnosti nerezu v maximálnej miere a mnoho ich súčastí je vyrobených práve z tohto materiálu. Vyznačuje sa veľmi dlhou životnosťou, je nadčasový, jeho údržba je minimálna a v pôvodnom stave vydrží celé roky. Nerezové zábradlie je ozdobou každého interiéru či exteriéru, vnesie do priestoru eleganciu a nádych luxusu. Typy zábradlia sú rôzne, hovoríme o stĺpikovom zábradlí alebo o kombinácií so sklenenou výplňou.

staircase-1601133_640

Základ stĺpikového zábradlia tvorí nosná konštrukcia z nerezových stĺpikov v udanej vzdialenosti od seba, pričom priestor medzi nimi je vyplnený takisto nerezovými stĺpikmi, ale tenšími. Druhým variantom je zábradlie tvorené kombináciou skla a nerezových stĺpikov, kde nosnú konštrukciu takisto tvoria stĺpiky z nerezu a doplnené zabradlie nerezove sú výplňou zo sklenených tabúľ. Kotvenie nosnej konštrukcie každého zábradlia môže byť zhora schodiska alebo z bočnej strany. Najčistejší detail však dosiahneme, ak stĺpiky ukotvíme priamo na betónovú dosku podlahy a zakryjeme ju pochôdznou vrstvou, čím zábradlie získa výzor „vyrastania“ priamo z podlahy.

modern-living-room-1036309800-2eacf87caa1d4201b024d30a806d02b5

Sklo, ktoré sa na výrobu zábradlia používa, je bezpečnostné, čo je aj hlavná požiadavka pri jeho konštruovaní. Môže byť v mliečnom alebo čírom prevedení, ale existuje aj množstvo iných dizajnových návrhov ako ho povrchovo upraviť. Každý z nich by však mal ladiť so štýlom, ktorý je použitý v danom interiéri či exteriéri, iba tak bude vkusným estetickým doplnkom celej stavby.

Takmer každé zábradlie je vybavené madlom pre lepší pohyb a možnosť opretia sa v prípade potreby. To sa tiež vyrába z nerezu alebo dreva, ktoré je na dotyk teplé a príjemnejšie a jeho tvar navrhujú dizajnéri.